maanantai 5. toukokuuta 2014

UP EDUCATION - QUALITY OVER QUANTITY


IMG_2685

Heräsin tuossa paripäivää sitten tämän mainoksen myötä taas todellisuuteen; Siitä on jo vuosi kun aloin tuumasta toimeen ja otin yhteyttä järjestöihin. Nyt alkaa siis 15-16' lukukauden vaihtareiden hakurumba, tsemppiä vaan matkaan! Pitkä ja kivinen tie, mutta varmasti sen arvoinen. 
Moni on tehnyt viimeaikoina postausta omasta järjestöstään, joten pakkohan munkin on! Huom: Tarkoituksenani ei ole mainostaa tai tyrkyttää (okei ehkä vähän :D) omaa järjestöäni saatika tietenkään haukkua toisten omia lyttyyn. Kaikkien järjestöjen kautta on varmasti vietetty mahtavia vaihtovuosia! Postauksen teksti pohjautuu vain ja ainoastaan omiin kokemuksiini ja mielipiteisiini, enkä oleta kaikkien olevan samaa mieltä. Jos kuitenkin jotain tästä jää hampaankoloon, niin kommenttiboksiin saa purkaa risut ja ruusut :-)

Aloitetaas tästä: Mikä on järjestö?
- Järjestö on se, minkä avulla teet unelmastasi totta. Se mahdollistaa sun vaihtovuoden; On yhteydessä vastaanottavaan järjestöön, etsii sijoituspaikan ja hoitaa mahdollisesti myös lennot sekä viisumin. Tekee paperihommat ja huolehtii, että sinulla on kaikki tarvittava ennen lähtöä hoidettuna. Järjestö on sun tuki ja turva ennen vuotta ja sen aikana. On tärkeää, että yhteistyö järjestösi kanssa pelittää! Sen kautta saat myös paljon uusia vaihtarikavereita joiden kanssa voi jakaa niin huolet ja murheet, kuin myös ilot ja naurut. Järjestöjen tutkimiseen kannattaa panostaa ja käyttää ihan kunnolla aikaa, koska monesti järjestöllä on melko suuri merkitys vuotesi laadussa.

Suomessa toimii seuraavanlaisia järjestöjä:
- AFS
- Asse
- EF
- Expain
- Explorius
- Into High School
- Rotary
- STS
- Universal Players
- YFU
- UP Education

Osa järjestöjen nimistä on varmasti tuttuja, osa vieraampia. Kannattaa tutustua kaikkiin, sekä tilailla mahdollisimman monia esitteitä tai vaikka laittaa sähköpostia/soittaa jos jokin kiinnostaa erityisen paljon :-)




Okei, no miksi mä sitten valitsin näistä kaikista juuri UPin? 
- Junnasin todella pitkään tässä järjestövaiheessa. Pohdin pääni puhki monet kerrat, ennenkuin sain edes karsittua top kolmoset. 
STS ja EF oli melko ehdoton ei, ikävä kyllä. Olen kuullut liian paljon negatiivista palautetta ja kaikki positiivinen on tuntunut hukkuvan niihin. Toki pitää muistaa, että täällä netin ihmemaassa valitettavasti kaikki se ei-niin-kiva-palaute tulee helpommin esille, kuin kehut. Myös tämä dokumentti kauhistutti (suosittelen katsomaan!). YFUsta ja Intosta kuulin ja luin myös hyvin vaihtelevaa tekstiä.
Rotary on ainut täysin vapaaehtoistoiminnalla pyörivä järjestö. Arvostan tän ko. järjestön toimintaa hirmuisesti, mutta mua ei houkutellut ajatus kolmesta tai useammastakin perheesta vaihtovuoden aikana. Rotareille on myös aika vaikea päästä, koska oppilasmäärä on rajoitettu ja oppilaat valitaan tarkoin kriteerein. Myöskään kohdemaata ei saa itse valita, joten saatat joutua ihan minnetahansa maailmassa. 
Expain ja Universal Players eivät olleet mun tarpeiden mukaisia, joten jäljelle jäivät UPi, AFS ja Explorius.
AFS toimi vähän liian hitaasti kaiken kanssa, minkä vuoksi se tippui pelistä pois. Olen kuullut paljon hyvää tästä järjestöstä ja se on vieläkin mun semmonen toinen suosikkijärjestö. Exploriukselta ja UPilta sain haastatteluajat, mutta Expon haastatteluun en koskaan sitten kuitenkaan ennättänyt.

Ratkaiseva tekijä oli UPin yhteistyöhalu heti alusta saakka! Heiltä soitettiin kotiin heti seuraavana päivänä hakemuksen lähettämisestä ja alettiin sopia tapaamista. Heiltä tuli työntekijä Turusta asti tänne meille ihan kotiin juttelemaan pariksi tunniksi (Vertaa Exploriukseen: Sähköpostiyhteydenotto n. viikon päästä hakemuksesta, tapaaminen vapaaehtoisen entisen vaihtarin kanssa hänen kotonaan). Tuli heti semmoinen olo, että hei mut oikeesti halutaan tähän mukaan ja mulle yritetään tehdä mahdollisimman hyvä vuosi! UP panostaa yksilöihin, laatu ennen määrää. He tutustuvat kaikkiin oppilaisiinsa henkilökohtaisesti ja suunnittelevat vuoden oppilaan omien toiveiden mukaan. Me UPilaiset ei olla vaan miljoonia nimiä listoissa, vaan me ollaan oikeasti ihmisiä, nuoria, joiden unelmasta halutaan tehdä totta. Varsinkin siitä pidetään huoli, että kaikki ovat ajantasalla ja tarvittavat rokotukset sekä lippulappuset tsekattuna. Vanhempieni mielestä järjestöni tuntuu turvalliselta ja luotettavalta, joten he pystyvät lähettää mut hyvin mielin maailmalle. 
UP lähettää oppilaita pääsääntöisesti Amerikkaan, mutta myös Australiaan, Ecuadoriin, Etelä-Afrikkaan, Kanadaan, Kiinaan, Saksaan, Sveitsiin ja Uuteen-Seelantiin. Lisätietoa ja faktoja löydät järjestön nettisivuilta: www.upeducation.fi.

Miinuspuolena sanottakoon vaikka sen, että ohjelmahintoihin ei kuulu lennot eli ne täytyy ostaa itse. Mikä siis meinaa sitä, että sä myös todennäköisesti matkustat yksin. Toiset tykkää tästä tavasta, toiset ei. Mä kuulun jälkimmäisiin, nimimerkillä lentokammoinen... Mutta kaippa mäkin tuosta selviän. UPi ei myöskään järjestä ns. pehmeän aloituksen leiriä, missä oltaisiin ekat neljä-viisi päivää esim. New Yorkissa muiden vaihtareiden kanssa. Tottakai olis ollut mahtavaa päästä vaihtarikavereiden kanssa tuollaiselle leirille, mutta toisaalta mä meen ihan mielellään suoraa sinne perheeseen.

Loppujen lopuksi kuitenkin se oma asenne ratkaisee. UPi painottaa tätä paljon - It's UP to you! Vaikka järjestö onkin tärkeä ja iso tekijä, niin silti sä itse lopulta määräät vuotesi laadun. Pitää osata varautua kaikkee, ylä- ja alamäkiin. Pitää olla valmis olemaan vahva ja periksiantamaton, mutta pitää myös osata tulkita itseään ja tietää missä menee se oma raja.  Pitää muistaa olla avoin ja ennakkoluuloton. Helppoa se ei tule olemaan, eikä kukaan ole koskaan niin väittänytkään. Varsinkaan tälläiselle Pikkumyyn perikuvalle, joka ei miellellään koskaan antaisi periksi tai pyytäisi apua. Oon ns." eiku minä itse"-tyyppiä... Muttasiis, pointtini oli tässä se, että älä oleta järjestön tekevän kaikkea vaan keskity mieluummin omaan asennoittumiseesi. 

Kiitos mielenkiinnostasi jos jaksoit lukea tänne asti! Tsemppiä tuleville vaihtareille järjestömetsästykseen, mä suosittelen todella lämpimästi UPia kaikille :-) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti