maanantai 8. joulukuuta 2014

ANSWERS

Heipsans! Lokakuun alulla julkaisin postauksen, minkä kommentteihin saitte te lukijat esittää mulle kysymyksiä (Siis mun tekee mieli kokoajan kirjottaa että kymysyksiä koska sanon sen aina niin. Random facts.). Sainkin niitä melko kivan määrän ja tosi monet oli kyllä tosi hyviä! Sellasia juttuja mitä ei oo edes täällä eläessä kauheesti ajatellut saatika ainakaan tajunnut niistä kirjoittaa. Mutta, pidemmittä puheitta aloitetaas!
________________________________________________________________

MINNESOTA & HOST PERHE

Mitä tykkäät Minnesotasta osavaltiona?
- Tykkään tosi paljon. Välillä tosin on vähän semmonen olo että onko liikaakin samanlainen Suomen kanssa... Mut mä nautin vuodenajoista, jopa tästä synkästä talvesta. Minnesotassa on tosi paljon nättiä luontoa ja yleisesti todella siistiä, ei yleensä näy roskan roskaa missään julkisilla paikoilla. Paljon on myös peltoa ja maanviljelykulttuuria. 

Onko sulla tiukat säännöt kotona?
- Ei juurikaan. Rajansa kaikella tottakai, mutta en kauhesti mitään sääntöjä ole saanut.

Tietääkö sun host perhe että bloggaat?
- Kyllä tietävät. Tykkäävät käydä aina välillä kuvia täältä kurkkimassa, mutta eivät kuulemma google translatorin kömpelöjä käännöksiä jaksa lukea. 

Keitä sun host perheeseen kuuluu?
- Äiti, isä ja 2v pikkuveli.

Tuntuuko Minnesota jo kodilta?
- Home is where your heart is. Ja mun sydän on valitettavasti siellä kaukana Suomessa. Amerikasta ei tuu koskaan mun koti samalla tavalla kuin Suomesta, mutta kyllä mä olen tänne asettunut ja tämä "amerikankoti" tuntuu jo omalle. Ja oma huone täälläkin on se turvapaikka, minne voi mennä jos haluaa blokata kaiken ulkomaailman hetkeksi oven taakse. Voin mennä jääkaapille aina kun on nälkä ja ottaa imurin esiin jos tuntuu että haluan siivota. Eli aika hyvin varmaan menee? haha
__________________________________________________________________

KOULU & HARRASTUKSET

Mitä tykkäät high schoolistasi?
- Se on tosi erilainen, mutta ehdottomasti paras mahdollinen high schooli mihinkä olisin voinut päätyä! Koulussa on siis oppilaita 1.-12. ikäluokilta, eli joka päivä törmään pikkuruisiin koululaisiin meidän lukiolaisten lisäksi. Junior&Senior High'n (6.-12.lk) puolella on yhteensä 250 oppilasta eli siis tiny tiny high school. Mut kun meen kouluun, se ei tunnu koululta. Ennemmin tuntuu että menisin johonkin leirille päiväksi hengailemaan kavereiden kanssa.

Jos olet seniori, niin pääsetkö osallistumaan Amerikkalaiseen valmistujaisjuhlaan?
- Kyllä!! Oon ihan tajuttoman innoissani, mun graduation on kuudes kesäkuuta eli sitä odotellessa!

Onko koulussa pakko aloittaa joku harrastus tai liittyä johonkin kerhoon?
-Ei ole. Mut se on todella todella kannattavaa, löytää niitä kavereita ja saa muutoinkin sosiaalista kanssakäymistä. Niin, ja tottakai uusia kokemuksia!

Oletko harrastanut Suomessa tanssia vai aloititko vasta siellä?
- Mä oon harrastanut Suomessa lähemmäs kymmenisen vuotta voimistelua, viimeiset 7vuotta tarkemmin kilpa-aerobicciä. Ja hyvin intensiivisesti. Joskus oli oheisena balettia ja sen sellasta, mutta eipä nyt aikoihin enää. Eli semmonen esiintyminen ja itsensä ilmasu liikkumisen kautta on kyllä tuttua.

Millainen taso siellä on (tanssissa)?
- Haha, mun on tosi vaikee tähän vastata koska en oikeasti ymmärrä pätkän vertaa näiden pisteytyksista ym. rankingeista, mutta mulle on kerrottu että melko korkea taso Minnesotassa on yleisesti ja meidän joukkue tähtää State -kisoihin eli osavaltion mestaruuskisoihin, joten kaippa me ihan jees porukka ollaan

Onko kouluun ollut helppo sopeutua ja miten sut otettiin vastaan?
- On ja ei. Niinkuin jo sanottua, koulu on tosi erilaista täällä. Eli koulun tavat ovat vieläkin mun mielestä hieman outoja. Mutta juurikin ne ihmiset ja se ihanan lämmin yhteisö on helpottanut sopeutumista tosi paljon, aivan mielettöntä porukkaa mahtuu Randolphin farmikouluun. Oon niin kiitollinen noille ihmisille siitä, että en ole joutunut tuntemaan olevani vain se "uusi" tyttö joka ei kuulu porukkaan. Oon heti alusta alkaen tuntenut olevani osa sitä yhteisöä. Mut siis otettiin vastaan paremmin kuin osasin edes haaveilla.
______________________________________________________________________

AMERIKKA & VAIHTO-OPPILAANA OLEMINEN

Oletko käynyt ennen vaihtovuottasi USA:ssa?
- En ole.

Miksi juuri USA?
- Siinäpä vasta kysymys. Ja jos nyt saisin uudestaan valita, niin voin kertoa että mun kohdemaa ei olis USA. Ei siellä, etten täällä viihtyisi, mutta haluaisin ehkä jotain vähän eksoottisempaa. Ehkäpä Uusi-Seelanti tai Etelä-Amerikka olis kohteena. Mutta USA:n valitsin aikoinaan siksi, koska halusin päästä kokemaan sen legendaarisen high schoolin ja pääkielenä Englanti tuntui hyödyllisimmälttä. Myös tuntui tavallaan turvalliselta vaihtoehdolta ja ohan se nyt herranjestas siistiä elää ihka aidossa Amerikassa!

Miltä Amerikkalainen arkielämä on maistunut?
- Se on maistunut täysin arjelta. Tää on ihan normaalia arkielämää mitä Suomessakin, välillä on tylsää ja välillä jotain vähän extremeä. On stressiä ja on löhöpäiviä. Uskokaa tai älkää, mutta tää elämä täällä on niin tavallista kuin vaan olla ja voi.

Miksi lähdit vaihtoon?
- Taas yks hyvä kysymys, johonka lyhyesti vastaaminen on ihan mahdotonta. Tää on kuitenkin ollut mun haaveena tosi pitkään ja nyt tuntui että on aika se toteuttaa. Osittain sellanen rutiinien toistamiseks muuttunut elämä sai mut haluamaan kokeilla jotain uutta ja erilaista, Halusin lähteä kasvamaan ihmisenä, kokeilemaan rajojani. Myös ajatus sujuvasta englannin kielestä kuulosti houkuttelevalta. Mut enimmäkseen halusin tälläisen erilaisen vuoden mun elämääni, halusin päästä irti kaikesta tutusta ja turvallisesta. Voin kertoa että jokainen kohta noista on kyllä täyttynyt.

Oliko sulla muita maita vaihtoehtoina?
- Eipä juurikaan, valitettavasti. Nyt harmittaa kun en ollut yhtään aivoimempi erilaisemmille vaihtoehdoille.

Viihdytkö vaihto-oppilaana?
- Tääkin jotenkin hauska kysymys... Ihan niinku kysyttäisiin, että viihdytkö elämässäsi? On päiviä jolloin ei vois vähempää kiinnostaa ja manaan koko vaihto-oppilaana olemisen maasta taivaisiin, mutta on myös, onneksi enemmän, päiviä, jolloin nautin mun elämästä niin paljon kuin arjesta nyt voi nauttia. Aina välillä tulee vastaan uusia ja jänniä juttuja, mistä jaksaa hetken olla tosi innoissaan, mutta kaikkeen tottuu aikanaan. Muttä kyllähän mä täällä viihdyn!
____________________________________________________________________

JÄRJESTÖ & PERHEENVAIHTO

Miksi vaihdoit perhettä?
- Kaikkien niiden ongelmien ja vastoinkäymisten ei tarvi nähdä päivänvaloa, mutta sanotaanko vaikka niin että perheen prioriteet vaihtarin ottamiselle eivät olleen aivan oikeanlaiset. En kokenut oloani yhtään tervetulleeksi ja tiesin ettei mulla tulis synkkaamaan niiden ihmisten kanssa - oltiin todella eri maailmoista. Myös kahden haastavan lapsen perheessä koin olevani liian raskas taakka etenkin perheen äidille.

Missäpäin USA:ta olit aluksi?
- Washingtonin osavaltiossa, Ephrata nimisessä kaupungissa.

Oliko perheen vaihtaminen vaikeeta?
- Kyllä se oli. Elämäni raskaimmat viikot. Se kuitenkin oli ja meni ja en jaksa enää ajatella asiaa tän kummemmin.

Miten UP toimi perheenvaihdon aikana ja olitko kuinka paljon Amerikkalaisen järjestösi varassa?
- UP teki kaiken minkä omalta osaltaan pystyi ja olen todella tyytyväinen ja monta kiitosta heille velkaa. Valitettavasti olin kuitenkin aikalailla ISE'n varassa täällä.

Onko ollut helppo saada apua UP Educationilta?
- Kyllä. Aina poikkeuksetta kaikkiin kysymyksiin saa iloisen ja kattavan vastauksen, eikä ole tuntunut missään vaiheessa siltä ettei heitä kiinnostaisi olla apuna ja tukena. Olen tosi tyytyväinen järjestövalintaani.
_____________________________________________________________________

ENGLANNIN KIELI

Millainen englannin kielen taito sulla oli entuudestaan?
- Veikkaisin että melko normaali lukiolaisen kielitaito, arvosanoiksi sain 8 ja 9. Kirjoitin, ja kirjoitan vieläkin, paremmin kuin puhun, mutta kyllä tää tästä pikkuhiljaa. Melko könkköisesti kuitenkin puhuin ja äänsin ennen kuin tänne tulin.

Mikä numero sulla oli englannista 9.-luokan päättötodistuksessa?
- 9

Ootko huomannut kehitystä englannin puhumisessa ja ymmärtämisessä?
- Voi kyllä. Mun sanavarasto on laajentunut ihan tajuttomasti ja juurikin semmonen awkward Suomalainen ääntäminen ja aksentti ovat kuulemma alkaneet katoamaan. Muutoinkin alan päästä takasin mukavuusalueelleni puhumisen kanssa, eikä enää tarvi niin epäröidä sanooko jotain väärin. Ymmärtämisen suhteen taas voisi sanoa että jos kyseessä ei oo mikään hifistely ammatti/ym. spesiaalimpi sanasto, niin melkein poikkeuksetta ymmärrän kaiken mitä mulle kerrotaan.

Ajatteletko englanniksi?
- Tätä naureskeltiinkin kavereiden kans kerran skypessä, mutta oikeasti ajattelen kaikki arkijutut ja muutoinkin positiiviset asiat englanniksi, mutta jos vähääkään veetuttaa taikka harmittaa niin silloin yhtäkkiä kieli vaihtuukin suomeksi. Kertooko edes jotain suomalaisuudesta? :D Mutta vastatakseni kysymykseen niin kyllä, nykyään pääsääntöisesti ajattelen englanniksi koska se tuntuu toisinaan jopa luonnollisemmalta.

Onko koskaan tilanteita, milloin et millään kykene sanomaan jotain asiaa englanniksi tai tulet väärin ymmärretyksi?
- Aluksi oli, mutta enää ei. En väitä, että osaisin jokaisen asian sanoa täysin puhtaallla kieliopilla ja niillä "hienoilla sanoilla", mutta ikinä ei ole sellaista asiaa mitä en jollain tapaa saisi selitettyä. Myös puhelimen sanakirja appsi on ollut mun paras kaveri monessa tilanteessa.

Mietitkö vaihdon alussa aina asiat ensin suomeksi ja sitten käänsit englanniksi?
- Kyllä ja en. Kirjallisia juttuja, esim. läksyjä jouduin kääntämään kovastikkin, koska vastauksia joutui oikeasti miettimään. Mutta puhuessani yleisesti en juurikaan kokenut tollaista kääntämistä tekeväni. Kaippa varmaan jossain pienissä aivosoluissa sekin työ tehdään?
_______________________________________________________________

RANDOM

Ootko saanut helposti kavereita ja onko tullut vielä ketään läheistä ystävää?
- Kavereita saa tosi helposti. Just semmosia ihmisiä joiden kans voi vaihtaa päivän kuulumiset käytävällä ja keiden seuraan voi mennä tunneilla ja lounaalla. Mut ainoat läheiset ystävät oon saanut toisista vaihareita, läheisin on italialainen Giulia. Musta tuntuu että amerikkalaisista on vaikea saada kauhean läheisiä ystäviä, jotenkin täällä kaikki ihmissuhteet on paljon pinnallisempia mitä Suomessa.

Ajetaanko Amerikassa oikeasti joka paikkaan?
- Kyllä. JOKA paikkaan. Auton omistaminen on ihan ehdotonta täällä.

Tietääkö kukaan Suomesta mitään?
- Suomen olemassaolosta tiedetään, joskus myös jopa pohjoismainen sijainti. Muutoin sit tietoisuus on melko heikkoa ja Suomen lippua eivät kuulemma ole koskaan nähneet - rakastuivat kuitenkin sen väreihin... :-)

Mitkä oli ekat fiilikset ku kuulit, et pääset Ilarin kans tunnin ajomatkan päähän ja näättekö usein? 
-Ekat fiilikset oli tottakai ihan mielettömät, parisataa kyyneltäkin tihrustelin, mut enemmän mä olin oikeasti onnellinen siitä että mulle vihdoinkin oli löytynyt uusi, maailman paras, host perhe. Ollaan nähty näiden vähän vajaa kolmen kuukauden aikana kolme kertaa eli ei kovin paljoa päästä näkemään. Ennen joulua kuitenkin olis tarkoitus St Pauliin matkata päiväksi!.

Mitä ikävöit Suomesta?
- Just kirjoitin aiheesta postauksen, joten vastaus löytyy täältä.

Lempi vaatekaupat Jenkeissä?
- Tää on paha. Hmmm... No ehkä American Eagle, PINK ja kaippa se Forever21 valikoimansa ja hintojensa puolesta!

Onko teidän takapihalla oikeasti golfkenttä?
- Oi kyllä :D Ja uskokaa tai älkää, niitä golffareita on mennyt tuola vielä tälleen lumienkin tulon jälkeen...

Miten siellä näkyy, tai näkyykö mitenkään nuorten alkoholin, kannabiksen ja tupakan käyttö? Tapahtuuko sitä? Vai onko se niin tabu ettei se saa näkyy vaihtareille?
- Tää oli tosi hyvä kysymys. Oon kuullut monilta muita vaihtareilta, etenkin eteläisemmästä USA'sta (en halua nyt leimata mitään huumemainetta sinne, mutta tää on mun kokemus aisiasta), että etenkin huumeiden käyttö on melko näkyvää. Täällä itse en ole törmännyt kannabiksen käyttöön ollenkaan ja tupakoimista pidetään paljon pahempana kuin Suomessa ja yleisesti tupakoivia ihmisiä näkee todella harvoin. Alkoholia sen sijaan käytetään paljon rennommin ja esim. parin oluen juominen alaikäisenä vanhempien seurassa ei ole mitenkään outoa. Myöskin rattiin lähdetään paljon helpommin juomisen jälkeen... 
______________________________________________________________________

Huh. Jos nyt näitten pohjalta syntyi jonkinlaisia jatkokysymyksiä tai ylipäätänsä kysymyksiä mihin tahansa liittyen, niin vastailen enemmän kuin mielläni niihin kommenttiboksissa! :-) Multa on myös kysytty, että miten muhun voisi ottaa yhteyttä. Noh, jos on joku kysymys vaihtarijuttuihin liittyen niin helpoiten saat vastauksen laittamalla kommenttia johonkin postaukseen. Mulla ei valitettavasti ole ask.fm:ää tai kik:iä. Myös sähköpostia voi laittaa osoitteeseen tuulimaailmalla@gmail.com tai jos tiedät koko nimen, niin oon vielä niitä yksilöitä jotka facebookinkin päivittäin käy tsekkaamassa. Ja miksei jopa instagramin directissäkin! Sieltä pitäis löytää nimimerkillä tuulieveliina_ . Kyllä näitä keinoja näyttää olevan, olkaahan vaan luovia ja rohkeita!

Tälläkertaa tälläinen pläjäys, paljon haleja kaikille

6 kommenttia:

  1. Kiitos vastauksesta. :) (viimeisen kysymyksen esittäjä)

    VastaaPoista
  2. Hei mulla on toi ihan sama, et jos ärsyttää ihan sairaasti joku juttu nii tulee ajateltuu suomeks!:D

    VastaaPoista
  3. Niin tuttu juttu toi perheen prioriteetit... :D
    Vaihdoin siis myös perhettä, ja tajusin että oli tosi hyvä valinta! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mmm jep... Tuntuu että liian moni perhe päättää nykyään ottaa vaihtarin miettimättä mitä yhden ihmisen elättäminen vuoden ajan oikeasti vaatii. Nojoo, menneet on menneitä :-) Itsekin oon täysin 110%:sesti sitä mieltä että oli kyllä niin oikea valinta kun olla ja voi.

      Poista